Ευγενία Τσουμάνη – Σπέντζα Βουλευτής Επικρατείας Νέας Δημοκρατίας  
βιογραφικό   δραστηριότητες       επικοινωνία
 
 
νομοθετικό έργο

28/2/2012 - Να αποκτήσουν αντίκρισμα οι θυσίες των πολιτών

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλούμαστε σήμερα με την ψήφο μας να επικυρώσουμε μια σκληρή συμφωνία που ψηφίσαμε πρόσφατα με πολύ κόπο, με εσωτερικούς κραδασμούς αλλά και με βαθιά συνείδηση ευθύνης. Μέχρι την ψήφιση της συμφωνίας βρισκόμασταν πρόσωπο με πρόσωπο με μια εθνική τραγωδία.Το ενδεχόμενο μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας απείχε μόλις μερικές μέρες. Η έξοδος της χώρας μας από την Ευρωζώνη ήταν ορατή. Ο κίνδυνος που εμπεριείχε η άρνηση της ύστατης δυνατότητας διαχείρισης των παραπάνω απειλών ήταν πραγματικός. Πολιτική απομόνωση, υπονόμευση δημοκρατικών θεσμών, καταλήστευση εθνικών πόρων, σπέκουλα των επιτήδειων.

Η αποδοχή των συνοδευτικών μέτρων που συζητάμε αυτές τις μέρες είναι ένα αναγκαίο κακό, αλλά και μια τελευταία ευκαιρία για τη χώρα. Τώρα ξεκινά μια δύσκολη προσπάθεια έχοντας όμως στα θετικά την απαλλαγή από ένα μεγάλο μέρος του χρέους, τη μείωση των επιτοκίων για το υπόλοιπο χρέος, τη σημαντική ελάφρυνση των ετήσιων ελλειμμάτων και τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις καταθέσεις των πολιτών και τη ρευστότητα της αγοράς. Αυτά αξιολόγησε η Νέα Δημοκρατία με την πρόσφατη υπεύθυνη στάση της.

Η αλήθεια είναι ότι το κόστος που έχει καταβάλλει η ελληνική κοινωνία είναι δυσανάλογο του αποτελέσματος, όπως φαίνεται μέχρι τώρα. Και αυτό γιατί η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. καθυστέρησε εγκληματικά, διέσυρε τη χώρα διεθνώς, δεν προχώρησε τις αναγκαίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις για τον περιορισμό της σπατάλης και της κακοδιαχείρισης, αλλά και την ανακοπή της ανατροφοδοτούμενης ύφεσης. Προσπέρασε ανεύθυνα το πάγωμα μισθών και προσλήψεων που πολύ υπεύθυνα, αν και προεκλογικά,υποστήριξε το 2009 ο τότε Πρωθυπουργός της χώρας. Και αυτό, αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που προηγηθήκατε στο βήμα δεν ήταν κρύψιμο κάτω από το χαλί. Επέλεξε την πολιτική του λεφτά υπάρχουν, των διαδοχικών περικοπών και επιβαρύνσεων των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Έτσι καταξόδεψε την όποια ανοχή της κοινωνίας και κινδυνεύει άμεσα ο κοινωνικός ιστός της χώρας μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με την ψήφιση της12ης Φεβρουαρίου διεκδικήσαμε μια ελπίδα. Και αγοράσαμε χρόνο ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε μια αλλαγή πολιτικών που διαφορετικά θα ήταν χαμένη για να προχωρήσουν εκείνες οι μεταρρυθμίσεις στους θεσμούς, στη δημόσια διοίκηση, στην οικονομία, που θα επιτρέψουν την ανάκαμψή της και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Η αναγκαιότητα της ανάκαμψης των οικονομιών που βρίσκονται σε βαθιά ύφεση έχει ευτυχώς συνειδητοποιηθεί τελευταία και από πολλούς ευρωπαίους εταίρους μας με πρόσφατη επιστολή 12 αρχηγών ευρωπαϊκών κρατών, οι οποίοι ζητούν τη λήψη στοχευμένων αναπτυξιακών μέτρων, κάτι που υποστήριζε σθεναρά η παράταξή μας από την εποχή του πρώτου Μνημονίου. Είναι κάτι που δεν πρέπει να αφήσουμε γιατί μας δίνει μια ακόμα μικρή ελπίδα. Η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ μπορεί να απελευθερώσει ανεκμετάλλευτες αναπτυξιακές δυνατότητες και να ενισχύσει εκείνες τις καινοτόμες δράσεις που θα σημάνουν τον αναπροσανατολισμό του παραγωγικού προτύπου ο οποίος πρέπει να αποτελεί στρατηγικό στόχο της χώρας μας για την επόμενη δεκαετία. Όπως στρατηγικό στόχο για τη χώρα μας πρέπει να αποτελεί και ένα νέο πρότυπο πολιτικής διακυβέρνησης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το νέο οικονομικό πρόγραμμα περιέχει οδυνηρές ρυθμίσεις που με πολύ κόπο σηκώνουν οι συμπολίτες μας, όπως είναι η μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων αλλά και των κατώτατων αμοιβών. Οδυνηρή και επίπονη είναι και η δική μας θετική ψήφος, η δική μας απόφαση, ιδίως για όσους από εμάς –όπως εγώ προσωπικά- έχουμε εργαστεί πολλά χρόνια στην οικοδόμηση θεσμών και στη βελτίωση των συνθηκών και των όρων εργασίας που με την ψήφο μας αυτή τη στιγμή ερχόμαστε να καταλύσουμε. Ωστόσο είναι ο μόνος τρόπος μετά από αυτά που προηγήθηκαν προκειμένου να αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε. Δυστυχώς πρόκειται για ένα τίμημα των αποτυχημένων επιλογών της τελευταίας διετίας με τη γενική αφαίμαξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Γι’ όλους αυτούς τους λόγους έστω και την ύστατη ώρα ας φροντίσουμε σ’ αυτό το νομοσχέδιο έτσι ώστε να μην θιγούν υπέρμετρα οι συνταξιούχοι στους οποίους η επικουρική σύνταξη είναι στο ίδιο χαμηλό επίπεδο με την κύρια. Είναι ένα θέμα που έστω και την τελευταία στιγμή, κύριοι Υπουργοί, μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ας περισώσουμε τον τομέα της έρευνας με μια καλύτερη αξιολόγηση, γιατί η έρευνα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την ανάπτυξη. Ας προσκαλέσουμε και ας κινητοποιήσουμε τους κοινωνικούς εταίρους να προβούν σε άμεση ρύθμιση κλαδικών συμβάσεων εργασίας προκειμένου να περισωθούν μισθοί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τις τελευταίες μέρες αποφύγαμε τον έσχατο κίνδυνο της άτακτης χρεοκοπίας που θα επέφερε καθολικό χάος αντ’ αυτού επιλέξαμε την παραμονή μας στην Ευρώπη, την παραμονή μας στο ευρώ, την πίστη μας στο ευρωπαϊκό ιδεώδες, την παραμονή μας, σύμφωνα με την εμβληματική ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στο «ανήκουμε στη Δύση». Ο χρόνος, όμως, είναι λίγος και αυτά που πρέπει να γίνουν πολλά. Δεν έχουμε το περιθώριο να αποτύχουμε. Οφείλουμε να δείξουμε στους πολίτες ότι όλες οι ανατροπές που υπέστησαν και υφίστανται ακόμα στο εισόδημά τους, στην εργασιακή ασφάλεια, στο κόστος της καθημερινής διαβίωσης υπάρχει ελπίδα να αποκτήσουν, επιτέλους, αντίκρισμα και ότι μια κυβέρνηση με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα που είναι προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Είναι ο μόνος δρόμος για την κοινωνική συνοχή και για την προστασία αυτών που δοκιμάζονται. Αυτό είναι το χρέος μας προς την κοινωνία και αυτό πρέπει να εκπληρώσουμε.

Δείτε το σχετικό video

 
             
  πίσω
             
Αφήστε το δικό σας σχόλιο
*Όνομα:  
*E-mail:  
*Σχόλιο:  
 
     
   
 
     
     
 
 
 
rss feed
Κατασκευή Ιστοσελίδων Web Future