Ευγενία Τσουμάνη – Σπέντζα Βουλευτής Επικρατείας Νέας Δημοκρατίας  
βιογραφικό   δραστηριότητες       επικοινωνία
 
 
νομοθετικό έργο

3/8/2011 - Αποδεικνύεται η προχειρότητα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν εστιάσω στην ουσία των βασικών θεμάτων που πραγματεύεται το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, θα ήθελα να αναφερθώ στο πολυθεματικό περιεχόμενό του, στοιχείο που από μόνο του οδηγεί σε συμπεράσματα και συνεπάγεται ορατούς κινδύνους.

Κατ’ αρχάς, η εσπευσμένη εισαγωγή προς ψήφιση πολλών και διαφορετικών θεμάτων αποτυπώνει και στο επίπεδο του νομοθετικού έργου το κόστος της πολύμηνης κυβερνητικής απραξίας, μιας παθητικής τακτικής, που άφηνε τα ζητήματα να συσσωρεύονται και απέβλεπε προφανώς στην κινητοποίηση των εταίρων μας την ύστατη ώρα. Επιβεβαιώνεται επίσης κάτι που είχα επισημάνει και στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ και τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις, η προχειρότητα με την οποία η Κυβέρνηση προχώρησε στη λεγόμενη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό τον περασμένο Ιούλιο. Αποτέλεσμα αυτής είναι να περιλαμβάνεται και εδώ σειρά ρυθμίσεων που διορθώνει παραλείψεις των πρόσφατων ασφαλιστικών νόμων, επιτείνοντας από την άλλη τον κατακερματισμό της σχετικής νομοθεσίας.

Επιπλέον και κυρίως η ενσωμάτωση συνταξιοδοτικών διατάξεων σε νομοσχέδιο που αποσκοπεί στη ρύθμιση άλλων θεμάτων θέτει και ζήτημα συνταγματικής νομιμότητας και επανερχόμαστε σε αυτό. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο γνωμοδότησε επί αυτοτελούς συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου με ιδιαίτερο τίτλο, το οποίο στη συνέχεια όμως εντάχθηκε στο νομοσχέδιο που συζητούμε.

Αυτοτελές επίσης όφειλε να είναι και το τμήμα του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων, στο οποίο ούτως ή άλλως εντοπίζονται σοβαρά ζητήματα συμβατότητας με το Κοινοτικό Δίκαιο. Εντοπίζονται επίσης αδικαιολόγητοι περιορισμοί στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών κατά τη διαδικασία αδειοδότησης και στις προϋποθέσεις συμμετοχής στους διαγωνισμούς του Δημοσίου. Αυτά και άλλα θέματα, όπως η εξαίρεση των ήδη εγκατεστημένων παρόχων από το πεδίο εφαρμογής του νομοσχεδίου και η θεώρηση του δικαιώματος προαίρεσης του ΟΠΑΠ ως παράνομης κρατικής ενίσχυσης, έχει ήδη θέσει στην ελληνική Κυβέρνηση η αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποια είναι άραγε η απάντηση της Κυβέρνησης στις παρατηρήσεις αυτές; Γιατί η Κυβέρνηση αγνόησε τη δημόσια διαβούλευση Επιτροπής που είναι ακόμα σε εξέλιξη;

Οι παραλείψεις ωστόσο δεν σταματούν εδώ και αφήνονται αναπάντητα και άλλα θέματα, θέματα που σχετίζονται με τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της ενασχόλησης με τα τυχερά παίγνια, την προστασία των προσωπικών δεδομένων των παικτών, την κατανομή των μηχανημάτων, τα σημεία λειτουργίας τους. Θα έλεγε κανείς ότι η Κυβέρνηση όντως επιδιώκει να καταστήσει ελκυστικότερο τον ΟΠΑΠ στους επίδοξους επενδυτές και σε κάθε περίπτωση να τους εξασφαλίσει ισχυρό προβάδισμα, που κατ’ ουσίαν -αν θέλετε- ακυρώνει την ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς παιγνίων.

Σε ό,τι αφορά το σκέλος της τουριστικής ανάπτυξης, θεωρούμε ότι τόσο η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τις τουριστικές επενδύσεις όσο και η ρύθμιση της τουριστικής κατοικίας κινούνται μεν στη σωστή κατεύθυνση ως απαραίτητες συνιστώσες μιας στρατηγικής για την ανάπτυξη του τουρισμού. Μία τέτοια στρατηγική ωστόσο δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει όλα εκείνα τα σημεία που τίθενται στο πλαίσιο του εθνικού συμβολαίου για τον τουρισμό που πρότεινε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς, δηλαδή την αποτελεσματική προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος, την καθιέρωση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για το σύνολο των τουριστικών υπηρεσιών και όχι μόνο των καταλυμάτων, την ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό, την περιστολή της γραφειοκρατίας για την ταχεία υλοποίηση σχεδίων και δράσεων αναπτυξιακού προσανατολισμού. Έτσι μόνο μπορούμε να αναβαθμίσουμε το τουριστικό μας προϊόν και να το καταστήσουμε ανταγωνιστικότερο, υπό την προϋπόθεση βέβαια πάντα ότι δεν δημιουργούνται ζητήματα του τύπου των ταξί, που εν προκειμένω θέτουν την Κυβέρνηση ενώπιον πολύ μεγάλων ευθυνών, ακόμα και στο θέμα της επιλογής προσώπων που έχουν αυτήν την πολιτική ευθύνη. 

Θέλω να κλείσω τις παρατηρήσεις μου με κάποιες επισημάνσεις για το σκέλος που αφορά φορολογικά και τελωνειακά ζητήματα. Η πρόβλεψη μιας ακόμα περαίωσης για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, κύριοι συνάδελφοι, αποτελεί ομολογία αποτυχίας της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και επιτείνει την ανάγκη εκ βάθρων αναδιοργάνωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Είναι εκεί που δοκιμαζόμαστε, εκεί που κρινόμαστε και βέβαια από εκεί προκαλείται η υπέρμετρη επιβάρυνση των μισθωτών και των χαμηλοσυνταξιούχων. Για άλλη μια φορά λοιπόν επιβραβεύονται οι παραβάτες και αποθαρρύνονται οι συνεπείς φορολογούμενοι με αποτέλεσμα να ενθαρρύνεται ακόμη περισσότερο η φοροδιαφυγή εν αναμονή πάντα κάποιας νέας ρύθμισης. Αυτό ισχύει και στην περαίωση για τους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής.

Ζήτημα προστασίας των προσωπικών δεδομένων εγείρει και ο έλεγχος και εντοπισμός περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων από ιδιώτες, δικηγόρους, δικηγορικά γραφεία, ελεγκτικές εταιρίες, ενώθετική είναι η ρύθμιση των βεβαιωμένων οφειλών προς το δημόσιο των ΟΤΑ, των επιχειρήσεων και νομικών προσώπων που υπάγονται σ’ αυτούς. Τέλος, ζήτημα τίθεται και όσον αφορά το άρθρο 24 που αφορά τη δυνατότητα των ιδιωτών να ανοίγουν πολυιατρεία, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε στρέβλωση ανταγωνισμού και αγγίζει ζητήματα στο πλαίσιο της δεοντολογίας του ιατρικού επαγγέλματος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι σαφές ότι με την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία υπάρχει κίνδυνος μιας εσπευσμένης αξιολόγησης διατάξεων για κρίσιμα ζητήματα, κυρίως σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη, τη φορολογική πολιτική και την αγορά παιγνίων. Μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο επιχειρείται η διευθέτηση χρόνιων και καίριων ζητημάτων, διευθέτηση που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στη κοινοτική νομοθεσία και ενδέχεται, όπως στο θέμα της αγοράς παιγνίων, να σημάνει νέα παραπομπή και καταδίκη της χώρας χωρίς από την άλλη να επιτυγχάνεται η επιδίωξη του νομοθέτη. Για όλους αυτούς τους λόγους, καταψηφίζουμε επί της αρχής το παρόν νομοσχέδιο.

Δείτε το σχετικό video

 
             
  πίσω
             
Αφήστε το δικό σας σχόλιο
*Όνομα:  
*E-mail:  
*Σχόλιο:  
 
     
   
 
     
     
 
 
 
rss feed
Κατασκευή Ιστοσελίδων Web Future