Ευγενία Τσουμάνη – Σπέντζα Βουλευτής Επικρατείας Νέας Δημοκρατίας  
βιογραφικό   δραστηριότητες       επικοινωνία
 
 
κοινοβουλευτικός έλεγχος

11/2/2010 - Μέτρα συμφιλίωσης οικογένειας και εργασίας ενόψει της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΘΕΜΑ: ΜΕΤΡΑ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΞΙΣΩΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ – ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΝΑΔ

Η κυβέρνηση, μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεσμεύθηκε ότι το α΄ τρίμηνο του 2010 θα προβεί σε εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες στο Δημόσιο.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, τίθεται πιο επιτακτικά το ζήτημα των πολιτικών στήριξης της εργαζόμενης –όχι μόνο στο Δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα- μητέρας και συμφιλίωσης μεταξύ εργασίας και οικογένειας, σε μία κρίσιμη περίοδο όπου οι ανισότητες εξακολουθούν να υφίστανται στην πράξη.

’λλωστε χώρες που εφάρμοσαν ολοκληρωμένες πολιτικές ισότητας, επενδύοντας σε ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας παιδιών και ρυθμίσεις του χρόνου εργασίας και των γονικών αδειών, παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα γεννητικότητας αλλά και απασχόλησης. Με τέτοια μέτρα αντισταθμίζονται τα μεγαλύτερα βάρη που επωμίζονται οι γυναίκες, λόγω του πολλαπλού τους ρόλου, σε μία κρίσιμη περίοδο όπου οι ανισότητες των φύλων επιμένουν στην πράξη.

Έτσι επιτυγχάνεται σταδιακά η μετάβαση από την ισότητα δικαιωμάτων στην ισότητα ευκαιριών που αποτελεί βασική ευρωπαϊκή κατεύθυνση.

Σύμφωνα εξάλλου με την πρόσφατη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βασική πρόκληση -μεταξύ άλλων- αποτελεί η εστίαση σε κίνητρα που ενθαρρύνουν τους άνδρες να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες οικογενειακής ΅έρι΅νας και σε πολιτικές που λα΅βάνουν υπόψη τον αυξανό΅ενο αριθ΅ό ΅ονογονεϊκών νοικοκυριών, των οποίων επικεφαλής είναι κυρίως γυναίκες.

Παράλληλα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και ειδικότερα του Ε.Π. Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού έχουν προβλεφθεί δράσεις και κονδύλια για παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά το συνδυασμό επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Ερωτάται, συνεπώς, ο κ. Υπουργός:

  • Ποιες πολιτικές και μέτρα στήριξης των γυναικών, ιδίως στον τομέα της ενίσχυσης της απασχόλησής τους και της συμφιλίωσης εργασίας-οικογένειας, προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση ως αντιστάθμισμα της εξίσωσης των ορίων συνταξιοδότησης;
  • Σε ποιο βαθμό και με ποια προτεραιότητα πρόκειται να υλοποιηθούν έργα στο πλαίσιο του ΕΠΑΝΑΔ; Τι πόροι δεσμεύονται και ποιος ο χρόνος έναρξης υλοποίησης των έργων;
 
             
  πίσω
             
Αφήστε το δικό σας σχόλιο
*Όνομα:  
*E-mail:  
*Σχόλιο:  
 
     
   
 
     
     
 
 
 
rss feed
Κατασκευή Ιστοσελίδων Web Future