Ευγενία Τσουμάνη – Σπέντζα Βουλευτής Επικρατείας Νέας Δημοκρατίας  
βιογραφικό   δραστηριότητες       επικοινωνία
 
 
άλλες δραστηριότητες

16/11/2011 - Η Κυβέρνηση αυτή πρέπει να δείξει με το παράδειγμά της ότι βρίσκεται στο πλάι της κοινωνίας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ενάμισι χρόνο διήρκησε το ταξίδι, η διαδρομή από το Καστελόριζο στις Κάννες, την Ιθάκη όμως, δεν την είδαμε. Συναντήσαμε ωστόσο, όλα τα εμπόδια και εν τέλει αντιμετωπίσαμε τις συνέπειες τις αποτυχίας των επιλογών της απελθούσας κυβέρνησης και του παραιτηθέντος Πρωθυπουργού της. Αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι η αβάσταχτη ελαφρότητα, για να απαντήσω και στον προλαλήσαντα συνάδελφο.

Σε αυτήν τη σύντομη θητεία είδαμε την ένταξη της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χωρίς διαπραγματεύσεις και σε καθεστώς αδιαφάνειας, τις δηλώσεις για φως στο τούνελ, το οποίο δεν είδαμε ποτέ, την έξοδο στις αγορές που έπαιρνε παράταση, τη δυσφήμηση της χώρας και των ανθρώπων της, τις οριζόντιες περικοπές και παράλληλα τις κατάφορα κοινωνικές αδικίες, την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας που ισοδυναμεί –τολμώ να πω- με μια εθνική τραγωδία.

Σήμερα όμως, είμαστε εδώ για να παράσχουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση ευρύτερης συναίνεσης μεταβατικού χαρακτήρα. Πολλοί ήταν αυτοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που ενοχοποιούν το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του για τους χειρισμούς που προηγήθηκαν της συγκρότησης της Κυβέρνησης αυτής. Αυτό ίσως είναι κατανοητό. Πρέπει να καταλαβαίνουμε τον κόσμο και την κοινωνία. Θεωρώ, όμως, ίσως αναγκαίο στη μεγαλύτερη ίσως οικονομική κρίση που αντιμετώπισε ποτέ το πολιτικό σύστημα με τη μεγάλη υπέρβαση που έκανε και η Νέα Δημοκρατία, θέμα το οποίο κυρίως πιστώνεται στον Πρόεδρό της, να ανατεθεί και να συμφωνηθεί για τη διακυβέρνηση της χώρας για ένα σύντομο αλλά κρίσιμο διάστημα σε μια προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους, όπως άλλωστε έχει κάνει και στο παρελθόν. Με αυτόν τον τρόπο, το πολιτικό σύστημα θα μπορέσει να δοκιμάσει και τις αντοχές της παραμέτρου της συναίνεσης, τόσο στην κοινωνία, όσο και στο ίδιο το πολιτικό σύστημα.

Γιατί μη γελιόμαστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κοινωνία ναι, μεν αισθάνθηκε μια ανακούφιση, ωστόσο παράλληλα έχει και πολύ μεγάλες ανησυχίες. Αυτή η Κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση συγκεκριμένου έργου και σκοπού και θα πρέπει να βάλει σε τάξη μερικές βασικές και θεμελιώδεις αρχές πλοήγησης της χώρας, να υλοποιήσει μια σειρά συμφωνημένων μέτρων και να παράσχει τις παράλληλες διαβεβαιώσεις για την επίτευξη της αναπόφευκτης πλέον δανειακής σύμβασης, αλλά και την κατάρτιση ενός ρεαλιστικού προϋπολογισμού που θα πρέπει να έχει ένα κύριο άξονα: Όχι άλλους φόρους σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Θα πρέπει να επαναβεβαιώσει με τον πιο εμφατικό τρόπο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της και να αποκαταστήσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης της χώρας με τους ευρωπαίους εταίρους της. Αυτό είναι ένα μεγάλο διακύβευμα, όπως είναι και η συμβολή μας στο έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη. Θα πρέπει να οδηγήσει τη χώρα σε ήρεμο και ευνομούμενο κλίμα σε εκλογές όπου θα υπάρξει ξεκάθαρη λαϊκή εντολή και να προσπαθήσει τουλάχιστον να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην πραγματική κοινωνία και τον πολιτικό κόσμο. Αυτό θα το πετύχει μόνο μέσα από την πιστή τήρηση των υποχρεώσεων, αλλά και των συμφωνημένων.

Πέρα από τα μεγάλα όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει και μια καθημερινότητα. Προσωπικά δεν είμαι διατεθειμένη να στηρίξω μια κυβέρνηση που δεν θα βλέπει τις ανάγκες του πολίτη. Αναφέρθηκε σε αυτό ο Πρωθυπουργός, ωστόσο μένει αυτό να αποδειχθεί στην πράξη. Η Κυβέρνηση πρέπει, λοιπόν, στη σύντομη θητεία της να σταματήσει την αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους και επιτέλους οι πολίτες να αισθανθούν ότι η πολιτεία τους ανταποδίδει τουλάχιστον αυτό που συνεισφέρουν, να κινηθεί άμεσα για τη στήριξη και διάσωση των ασφαλιστικών ταμείων, να ξεκινήσει μια αναπτυξιακή και δημιουργική πολιτική στον τομέα της εργασίας, να βάλει, δηλαδή, τις βάσεις και τη λογική που δεν υπήρχε. Διότι μόνο γι’ αυτό μιλάμε αυτή τη στιγμή. Αποτελέσματα δεν μπορούμε να δούμε σε τέτοια χρονικά διαστήματα. Χρειάζονται πολιτικές που θα οδηγήσουν σε βιώσιμες θέσεις εργασίας, στηρίζοντας την έρευνα και την καινοτομία, κάτι στο οποίο υστερεί η χώρα μας, και να σταματήσει πια η στείρα επιδότηση της ανεργίας, όπου και με την πρόσφατη τροποποίηση Ραγκούση στον ΑΣΕΠ πριμοδοτείται με αποτέλεσμα να τοποθετείται στην πυρά η εργασιακή εμπειρία. Επίσης, υπάρχει ανάγκη αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ.

Τέλος, κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης, που απουσιάζετε, θα έλεγα κάτι κυρίως συμβολικό όπου έχει εξάλλου αναφέρει και γνωστός και μεγάλος Γάλλος πολιτικός: «Η πολιτική είναι η τέχνη των συμβολισμών». Η Κυβέρνηση, λοιπόν, πρέπει να είναι παράδειγμα μέτρου και λιτότητας. Η πρώτη σύνθεσή της θέτει εν αμφιβόλω αυτό. Ωστόσο, αναμένουμε αυτό το μέτρο και τη λιτότητα. Τους τρόπους δεν θα τους υποδείξω. Τους γνωρίζετε. Πρέπει η Κυβέρνηση αυτή να δείξει με το παράδειγμά της ότι βρίσκεται στο πλάι της κοινωνίας, αφουγκράζεται τη φωνή της για δικαιότερη κατανομή των οικονομικών βαρών και ότι πράττει το καλύτερο δυνατό, ώστε να αποκτήσουν αντίκρισμα οι επώδυνες θυσίες των πολιτών. Και αυτό, κύριοι συνάδελφοι, γιατί στο τέλος της ημέρας πρέπει να αισθανόμαστε ότι παλέψαμε για την ευημερία των ανθρώπων και όχι μόνο των αριθμών. Κάτω από αυτό ακριβώς το πνεύμα δίνω την ψήφο εμπιστοσύνη μου στην Κυβέρνηση αυτή.

Δείτε το σχετικό video

 
             
  πίσω
             
Αφήστε το δικό σας σχόλιο
*Όνομα:  
*E-mail:  
*Σχόλιο:  
 
     
   
 
     
     
 
 
 
rss feed
Κατασκευή Ιστοσελίδων Web Future