Ευγενία Τσουμάνη – Σπέντζα Βουλευτής Επικρατείας Νέας Δημοκρατίας  
βιογραφικό   δραστηριότητες       επικοινωνία
 
 
αρθογραφία - συνεντεύξεις

5/12/2011 - Ενεργοί πολίτες οι ανάπηροι

Η στήριξη των ατόμων με αναπηρία συνιστά αναγνώριση της ανάγκης για ισότιμη συμμετοχή τους στον κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή και είναι δείκτης για το επίπεδο της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και του πολιτισμού μιας κοινωνίας.

Η αλήθεια είναι ότι η αναπηρία στη χώρα μας αντιμετωπίζεται ως θέμα της «ελάσσονος πολιτικής ατζέντας». Και όμως, στις σημερινές συνθήκες οι συμπολίτες μας με αναπηρία βιώνουν τη διαρκή υποβάθμιση της καθημερινότητάς τους λόγω εισοδηματικών περικοπών, υποβάθμισης του κοινωνικού κράτους και αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων. Απαιτείται λοιπόν ολοκληρωμένη πολιτική με στόχο την κοινωνική ένταξη των αναπήρων, την ισότιμη συμμετοχή τους στην εργασία και την εκπαίδευση καθώς και τη βελτίωση των προνοιακών δομών. Η Νέα Δημοκρατία έχει διαμορφώσει τις προτάσεις της στη βάση αυτών των στόχων.

Πρέπει κατ’ αρχάς να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη «θεσμική θωράκιση» της αναπηρίας. Είναι αναγκαία η ψήφιση των εκτελεστικών νόμων του Συντάγματος ώστε οι υποχρεώσεις της Πολιτείας για τα άτομα με αναπηρία, όπως ορίζονται στο άρθρο 21 παρ. 6, να αποκτήσουν συγκεκριμένη νομική υπόσταση. Αναγκαία είναι επίσης η επικύρωση από τη Βουλή του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία προκειμένου η τελευταία να αποκτήσει νομική ισχύ καθώς και η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για την ανεμπόδιστη μετακίνηση σε κοινόχρηστους χώρους και κτίρια δημόσιας συνάθροισης. Προτείνεται εξάλλου η ίδρυση Γενικής Γραμματείας παρά τω Πρωθυπουργώ για το συντονισμό των πολιτικών σχετικών με την αναπηρία.

Οι θεσμικές αυτές παρεμβάσεις πρέπει να συνοδευθούν από έξυπνες πολιτικές σε όλους τους τομείς διακυβέρνησης, από την Οικονομία και την Απασχόληση μέχρι τις Μεταφορές και τον Τουρισμό. Πολιτικές για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου - επαρκώς χρηματοδοτούμενου και στελεχωμένου - συστήματος Υγείας και Πρόνοιας για τα άτομα με αναπηρία, για την εξασφάλιση της υποχρεωτικής εκπαίδευσής τους, για την προώθηση ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου για την απασχόληση, για τον επαναπροσδιορισμό των επιδοματικών και ασφαλιστικών παροχών για τα ΑμεΑ που θα λαμβάνει υπόψη την επιδείνωση της δύσκολης οικονομικής τους κατάστασης.

Η δύσκολη συγκυρία θέτει δύο άμεσες πολιτικές προτεραιότητες: πρώτον, να ενισχυθεί το δίχτυ κοινωνικής προστασίας έναντι των επιπτώσεων της ύφεσης στους συμπολίτες μας με αναπηρία και όχι να θίγονται βασικές ασφαλιστικές παροχές όπως συνέβη με τις πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας. Και δεύτερον, να υπάρξει αποκατάσταση της εις βάρος τους αδικίας με την επιβολή δυσβάσταχτων μέτρων. Είναι το ελάχιστο χρέος οποιασδήποτε πολιτικής ηγεσίας σε κάποια από τα πιο σκληρά δοκιμαζόμενα μέλη της κοινωνίας μας.

Δείτε το Δημοσίευμα
 
 
             
  πίσω
             
Αφήστε το δικό σας σχόλιο
*Όνομα:  
*E-mail:  
*Σχόλιο:  
 
     
   
 
     
     
 
 
 
rss feed
Κατασκευή Ιστοσελίδων Web Future