Ευγενία Τσουμάνη – Σπέντζα Βουλευτής Επικρατείας Νέας Δημοκρατίας  
βιογραφικό   δραστηριότητες       επικοινωνία
 
 

βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από τα Ζαγοροχώρια της  Ηπείρου.

Απόφοιτος τουΤοσιτσείου - Αρσακείου Αθηνών.

Δικηγόρος,απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών και τελειόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του ιδίου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση σε θέματα Ευρωπαϊκού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Urbino της Ιταλίας.

Διετέλεσε:

Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ (2009-2012). Μέλος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, της Ειδικής Μόνιμης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπουκαι τηςΕιδικής Διαρκούς Επιτροπής για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Συμμετείχε επίσης στην προώθηση διακρατικών συνεργασιών σε επίπεδο κοινοβουλίων ως Αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Ουκρανίας και ως μέλος των Ομάδων Φιλίας με το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν, την Ιταλία, την Κούβα και την Τυνησία.  

Κατά τη διάρκεια της βουλευτικής της θητείας επικέντρωσε  τη δράση της στην ανάδειξη  κοινωνικών θεμάτων και ειδικότερα την απασχόληση, τις εργασιακές σχέσεις, τις ίσες ευκαιρίες, τη στήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού (ατόμων με αναπηρία, παιδιών, ανέργων νέων και γυναικών, μακροχρόνια ανέργων, μονογονεϊκών οικογενειών), καθώς και με θέματα Πολιτισμού.

Γενική Γραμματέας Ισότηταςτου Υπουργείου Εσωτερικών (2004-2009). Κατά τη θητεία της προώθησε νέο θεσμικό πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία και τις ίσες ευκαιρίες στην εργασία, ανέπτυξε δράσεις για την ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης και επιχειρηματικότητας και για την καταπολέμηση των στερεοτύπων με παρεμβατικά προγράμματα  στα σχολεία. Δημιούργησε τον Νέο Κύκλο Ισότητας των Φύλων στον Συνήγορο του Πολίτη και κατοχύρωσε νομοθετικά την ποσόστωση για την κατά το 1/3 συμμετοχή γυναικών στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών καθώς και στα όργανα και επιτροπέςέρευνας και τεχνολογίας.

Πρόεδρος τουΕνιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (2003-2004) με συμφωνία εργαζομένων και εργοδοτών, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του Ταμείου. (Πρώτη Πρόεδρος)

Νομικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΕΒ)σε θέματα εργατικού δικαίου και εργασιακών σχέσεων επί σειρά ετών.  

Επίσης διετέλεσε:

Γραμματέας Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας.

Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, μέλος Δ.Σ. του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) και του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ),  ιδρυτικό μέλος και γενική γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Δικαίου της Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και ιδρυτικό μέλος και μέλοςΔ. Σ. του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. 

Ιδρυτικό μέλος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών, μέλος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, της Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών, του Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα των Γυναικών και των συλλόγου Φίλοι τουΜουσείου της Ακρόπολης.  

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο διετέλεσε:

Μέλος Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Εργασίας (Ίδρυμα Δουβλίνου)

Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου

Μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομηχανικών και Εργοδοτικών Οργανώσεων.

Μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για τις Ευρωπαϊκές Συμφωνίες των Κοινωνικών Εταίρων, της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Ελεύθερη Διακίνηση των Εργαζομένων καθώς και της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων στην Ε.Ε.

Εκπρόσωπος της Ελλάδας για 5 έτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών Ισότητας.

Σε διεθνές επίπεδο:

Συμμετείχε στις εργασίες διεθνών οργανισμών καθώς και σε συναντήσεις φορέων Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου.   Στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών ήταν επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας στις ετήσιες Συνόδους της Επιτροπής του ΟΗΕ για το Καθεστώς των Γυναικών (CSW) καθώς και επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας για την παρουσίαση της 6ης Εθνικής Έκθεσης προς την Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Διακρίσεων σε βάρος των Γυναικών (CEDAW). Επίσης συμμετείχε επί σειρά ετών στην Εθνική Αντιπροσωπεία στην ΓΣ της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας καθώς και στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Γυναίκες (Πεκίνο 1995). 

Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.

Είναι μητέρα μιας κόρης.

 
 
 
 
rss feed
Κατασκευή Ιστοσελίδων Web Future